Sådan undgår du at få stjålet din identitet

Alt for mange danskere oplever at få stjålet deres indentitet på nettet og hvad er det så lige det betyder og hvad hulen er det disse identitetstyve bruger det til?

Der findes flere forskellige former for identitetstyveri både dem der har direkte økonomiske konsekvenser og så dem der bruges til at overtage andres indentiteter på nettet. Sidstnævnte kan være for at opnå et specifikt “kriminelt” mål – via den pågældende persons identitet . Der kan også være tale om et firma der ønsker at skabe et dårligt omdømme for en konkurrerende virksomhed. Men lad os lige starte med at se på hvad du skal være opmærksom på, når du i det daglige bevæger dig rundt på internettet.

10 gode råd til sikker færdsel på internettet

Det første du skal være opmærksom på er din brug og færden på internettet og herunder finder du 10 gode råd omkring hvordan du sikrer dig bedst muligt.

1. Sørg for at opdatere din computer

2. Brug godkendte firewall og antivirusprogram

3. Dit trådløse netværk skal være krypteret med kode

4. Videregiv aldrig personlige oplysninger

5. Brug kun sikre netsteder med https

6. Brug et sikkert password

7. Brug aldrig e-mail til at sende fortrolige oplysninger

8. Undgå at oplyse personlige data på sociale medier, debatsider og chatrum

9. Sørg for at dine mobilenheder og laptop er sikrede.

10. Oplær dine børn omkring sikker net brug

Er du offer for identitetstyveri? Så kan du få hjælp her

Undgå dårlig omtale på nettet, da det kan skade dig som privatperson – når du skal søge job og gøre karriere!

Lad os lige starte med lidt fakta omkring hvorfor du IKKE skal fremstå med dårlige omtale i søgemaskiner som eksempelvis Google. Her får du de to vigtigste grunde:

77% af de potentielle arbejdsgivere bruger søgemaskiner som Google til at screene deres kandidater inden de indkalder til samtaler

35% af disse arbejdsgivere eliminerer en kandidat fra sine overvejelser ud fra de oplysninger som de finder om vedkommende på Google

Det første du kan gøre er at Google dit navn på Google.dk og andre søgemaskiner. Forekommer der negativ omtale er der flere ting du kan gøre og den del vender vi tilbage med, men først skal du vide lidt om hvordan negativ omtale opstår. Herunder 5 eksempler:

 • Falske profilsider med dit navn
 • Nyhedssider hvor dit navn indgår
 • Negative kommentarer på blogs og debatfora
 • Hadesider med dit navn oprettet på diverse gratis blogs
 • Dit navn er oprettet som brugernavn på diverse store Sociale Media sites

Ovenstående er blot et lille segment af hvordan dårlig omtale kan opstå. Det kan endda opstå uden at du selv ved det – før skaden er sket” Men der er en løsning og den får du opskriften på herunder:

Overvåg dit navn på nettet og i de sociale medier

Der er flere teknologier og software du kan bruge og som automatisk overvåger dit navn og giver dig melding pr. mail hvis dit navn bliver nævnt. Disse værktøjer giver klarhed og indsigt om hvad der skrives om dig eller din virksomhed på nettet. Men først vil jeg vise dig et par videoer, der hver især fortæller lidt om de forskellige systemer og hvad de hver især kan bruges til i praksis.

Du kan se video om Google Alerts herunder:

Du kan se vide om Hootsuite.dk herunder:

Du kan se video om Trackur.com herunder:

Herunder er listen over  værktøjer som du kan bruge til at overvåge dit navn med:

Vi har bevidst valgt et udsnit af de mest anvendte værktøjer, men der findes endnu flere på markedet og vil du endnu mere i dybden omkring de forskellige muligheder, kan du kan f.eks. søge efter “reputation management tools” på Google – så skulle du gerne få et endnu større udvalg. Næste sektion er omkring  hvordan du beskytter dit navn på nettet – enten via eller neutral omtale.

Sådan skaber du selv den omtale du ønsker på nettet

Der findes et hvad af sociale medier, blogs og forums hvor du kan oprette dig og herunder vil jeg nævne de vigtigste med størst anciennitet og hermed dem der hurtigst vil få dit navn høj i søgeresultater på søgemaskiner som Google og Bing. Når du opretter en profil så opret profilsiden med det navn du ønsker skal rangere højt i søgemaskinerne. Et eksempel på det kan være “Peter Kristoffersen”.

Danske sider og fora mm. hvor du bør oprette en profil:

 • Amino.dk (Danmarks største iværksætterform med mulighed for egen gratis profilside og links)
 • Rådgiverbørsen (Gratis profilside med mulighed for links til dine sider og sociale profiler)

Er du f.eks. ramt af dårlig omtale der stammer fra en anden bruger på Amino.dk, kan du skrive til redaktionen og bede dem om at fjerne den givne “tråd” der omhandler dit navn. Du kan samtidig med oprette dig og linke dine sociale profiler og blog ind til din Amino profil, så din profil opnår større popularitet end den eksisterende “tråd”. Søgemaskiner som Google vælger nemlig i 99% af alle tilfælde kun at indeksere et resultat pr. domæne og her er der tale om den side på domænet med størst autoritet, hvilket du selv kan skabe ved at linke dine profiler sammen og få andre til at linke ind til din Amino profil.

Social Medier, videosites og blogsites mm. som du også bør tage “ejerskab på

Du er måske allerede på de sociale medier og med stor sandsynlighed på Facebook og LinkedIn.
Først skal du sikre dig at de private indstillinger er korrekte og herunder et eksempel med Facebook, hvor indstillingerne opsættes således; Settings > Privacy > Search > [select search visibility].

Sørg for at indstillingerne på de sociale medier alle er synliggjort til dine profiler.De fleste er dog som udgangspunkt synliggjort for søgemaskinerne, ellers kan du hurtigt og nemt bruge Google til at finde svar på – hvordan du håndter indstillingerne for hvert enkel medie site.Men som lovet er herunder de vigtigste profiler og du bør oprette dig på men billede, en god beskrivelse og brug af link til dine forskellige profiler.

Her er 10 stærke sider som du manuelt bør oprette en profil på (Inkl. godt indhold)

 • Google+ (Ekstrem vigtigt medie at oprette sig på da den tæller højt på søgemaskinen Google)
 • Facebook (Den er du sikkert allerede på ellers er det bare at komme i gang)
 • LinkedIn (Det professionelle netværk med mulighed for en meget stærk profil)
 • Twitter (Nyhedstjeneste hvor du kan oprette profil på og lave et par aktuelle tweet)
 • Instagram (En af de største tjenester indenfor foto, brug dig billede her samt tekst om dig)
 • Naymz (Det er måske ikke så kendt men et stærkt site til profiler)
 • YouTube (Verdens største videosite hvor du kan få en gratis profil og link)
 • Vimeo (En gratis og betalt video tjeneste)
 • BrandYourself (En gratis service til personlig branding)

Her er +50 ekstra sites til at skabe autoritet omkring dit navn

Har du bruge for endnu mere power til din egen profil på nettet, så får du herunder en stor palete af sites, hvor du på hver og én har rig mulighed for at oprette en grats brugerprofil.

Digg, Stumbleupon, Propeller, Magnolia, Jaiku, Simpy, Technorati, coRank, BlogCatalog, Zimbio, HubPages, Reddit, UPCHUCKr, BlogMad, Curbly, Flickr, PublicBlend, Bumpzee, Pownce, ViewZoo, PeekYou, Hugg.com, Connotea, BlinkList, BlogFlux, Netvous.com, Plime, MyBlogLog, Giggg.com, DotNetKicks, Diigo, CoComment, LiveJournal, Faves, Indianpad, Blogmarks.net, MySpace, Mixx, ZiiTrend, FriendFeed, MetaCafe, Last.fm, ZippyVideos, Quizilla.com, Kirtsy, Photobucket, Deals, Agentb, BlogSpot og HuffingtonPost.

Har du ikke tid eller ønsker du ikke at gøre gøre det hele selv?

Der findes adskillige serviceudbydere der kan hjælpe dig med at at oprette profiler på diverse blogs, social medier, fora og video sites. Men pas på ikke alle værner om kvalitet og det kræver altså at du bruger tid på at skrive unik tekst om dig selv til hver af disse medier og ikke bare den samme tekst.

Den bedste metode vil være at du selv opretter dig på de to store danske medier Amino samt rådgiverbørsen og ligeledes opretter dig manuelt på de 10 stærke sider der er nævnt lige under.

Oprettelse på +500 sociale medier

Hvis du ikke har tiden til at oprette dig, hvilken kan være en ret krævende proces så bare se her. Knowem.com tilbyder nemlig at oprette dig på de mest populære sociale medier.

Brug Knoem.com til at tage ejerskab på alle de sociale medier

Prisen for oprettelse af profiler på disse sociale medier starter fra ca.  500 kr. (engangsbeløb). Alt du skal gøre er blot at vælge antal sociale profiler og herefter at udfylde en formular med dit navn, et billede, beskrivelse, hjemmeside etc. og så er du kørende.

Efter du har bestilt vil du efterfølgende modtage brugernavne samt adgangskoder til alle de sociale medier. Det er ret smart for så kan du nemlig opdatere dem alle med helt unikke tekster og links etc.

Anbefalingen herfra skal dog lyde på at du først manuelt opretter dig på de medier som jeg tidligere har nævnt her i denne artikel. Du kan læse mere om social media servicen på Knowem.com

Har du spørgsmål til hvordan du gør eller har du brug for hjælp, ja så start med at skrive en kommentar her på bloggen, så bestræber jeg mig på at svare hurtigst muligt.

Comments are closed.